Articles d'interès

EL PERIODICO SOCIEDAD

El "zulo" de Barcelona que multiplica el risc de càncer de policies i bombers.
Dotze sindicats demanen el trasllat de tots els treballadors del centre de coordinació d'emergències a una altra instal·lació.
Sospiten que l'excés d'antenes de repetició ha desenvolupat les malalties.

EL PERIODICO SOCIEDAD

Almenys 15 funcionaris que al llarg dels últims 10 anys han passat pel Centre de Coordinació d'Emergències de Barcelona han desenvolupat algun tipus de càncer. Són treballadors que pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona, ​​els Mossos d'Esquadra, els Bombers de Barcelona i al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i que coincideixen sota el mateix sostre en aquesta sala central des de la qual s'atenen tots els incidents que es produeixen a la ciutat i que requereixen l'assistència d'aquests professionals.

"No hi ha cap estudi mèdic que demostri aquesta causa efecte", reconeix Xavier Morón, delegat de Sapol, però la realitat és que qualsevol persona que passa per aquest emplaçament "multiplica per quatre" les possibilitats de desenvolupar aquesta malaltia, afirmen els 12 sindicats que aquest dijous han demanat novament un trasllat urgent a l'ajuntament.

UN EDIFICI "MALALT"

El zulo, àlies amb el que han batejat a aquest espai, està ubicat en un "edifici malalt", segons el delegat del SAP Pere Peña, que recorda que la coincidència de malalties que presenten els treballadors encaixen amb la definició de l'OMS . Els funcionaris no només han patit càncer, la majoria pateix "cefalees" i tenen "problemes respiratoris".

Aquest emplaçament està construït en una planta subterrània i no està ventilat adequadament. El pitjor, afegeixen els denunciants, és que treballen envoltats d'antenes de repetició que comuniquen amb les externes. Els sindicats sospiten que aquesta conjugació de factors -l'últim especialment, està provocant que emmalalteixin tan assíduament els professionals.

DOS INSPECCIONS

El consistori ha encarregat durant aquest temps dues inspeccions a dues empreses privades: Bureau Veritas i Lean Focus. Segons Josep Fornós, un agent de la Guàrdia Urbana que ha exercit "25 anys d'enginyer superior en telecomunicacions", les dues mesures "no es van fer adequadament". Els sindicats demanen que la tercera s'encarregui a una empresa pública.

A José Luis Herrera li han diagnosticat un càncer de pròstata i un de tiroide. Els metges han assegurat a aquest agent municipal que tots dos "no guarden relació". Per això sospita que ha d'estar pagant el fet de ser un dels que més temps s'ha passat allà. Jordi Briz, cap de la sala durant set anys i mig, explica que va trigar gairebé dos anys a rebre un trasllat. "Ningú vol venir a treballar a aquest lloc", assegura.

L'AJUNTAMENT HO INVESTIGA

Fonts municipals mostren el "màxim respecte" a les hipòtesis que sostenen els sindicats, però recorden que s'han practicat un total de cinc inspeccions diferents i que totes han conclòs que no hi ha cap prova d'aquesta concentració anòmala de casos.

Atenent l'última petició d'aquests -que sigui una empresa pública la responsable de realitzar la sisena mesura-, el consistori ha encarregat al Ministeri d'Indústria que faci una nova lectura. Si es detecta "qualsevol alteració", es procedirà al trasllat immediat de tota la plantilla.